Oldal kiválasztása

A gyermekek szeme és a kék fény

Szerző: szeretemaszemem | Sze 5, 2019 | Gyerekszem |

A gyermekek szeme egyre több mesterséges fénynek van kitéve, ráadásul egyre korábban kezdenek el elektronikus készülékeket használni. Ez hosszú távon komoly következményekkel járhat, de a jó hír, hogy ezek meg is előzhetőek.

Korábban már körbejártuk, mikor és milyen gyakorisággal érdemes a gyermekek látását megvizsgáltatni, valamint írtunk arról is, hogyan tudjuk tehermentesíteni szemüket a mindennapi kihívásokkal szemben. Most kifejezetten a digitális képernyők veszélyeiről és azok szemre gyakorolt hatásairól fogunk bővebb tájékoztatást adni.

Mi az a kék fény és hol találkozunk vele?

kék fényről részletesen már írtunk, de röviden most is kifejtjük, mi az.

A kék fény a látható spektrum ibolya-kék tartományában keletkező fény. A – közismertebb – UV fénynél alacsonyabb energiájú, de szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át a szemen, majd eléri a retinát.

Az elsődleges kék fény kibocsájtó a Nap, utána következnek a digitális képernyők és a LED fényforrások. Mint a fényre általánosságban, úgy a kék fényre is szükségünk van, a cirkadián, azaz az egynapos biológiai ütem működését befolyásolja: tehát ahhoz, hogy a központi idegrendszerünk a megfelelő időben „árasszon el” bennünket melatoninnal, az alvásért felelős hormonunkkal, kerülnünk kell a kék fényt kibocsájtó eszközök használatát lefekvés előtt.

Mit okozhat?

Mivel nagy hatással van a „belső óránk” működésére, így a túlzott mennyiségű kék fény megzavarhatja az alvásritmusunkat. Például ha lefekvés előtt játszik gyermekünk a számítógépen, vagy tableten néz mesét, nehezebben fog elaludni.

Ahhoz, hogy gyermekünk megfelelően teljesítsen az iskolában, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen. A nap minél későbbi szakaszában éri őt kék fény, annál nehezebben fog elaludni, és a REM fázisok is rövidebbek lesznek, tehát maga az alvás sem lesz eléggé pihentető.

Az alváshiány nem csak rövid távon okoz problémákat: egyre több kutatás igazolja, hogy a kialvatlanság olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásában is szerepet játszik, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

A sok kék fény hosszú távon a szemünk egészségét is befolyásolja. Tudjuk, hogy az UV sugárzás milyen veszélyeket rejt magában, de a kék fény kapcsán csak az utóbbi időben született konszenzus, miszerint retinakárosító hatású, így elősegíti az olyan betegségek kialakulását, mint a makuladegenárció vagy a szürkehályog.

A gyermekek egyre korábban kezdenek el digitális eszközöket használni, tehát szemük jóval hosszabb ideig lesz kék fénynek kitéve, mint az idősebb korosztályok esetében.

Mi a megoldás?

  • Kevesebb készülék, több idő a szabadban

A legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk kerülni lefekvés előtt a kék fényt kibocsájtó eszközök használatát. Próbáljuk mindig ugyanakkor lefektetni és kelteni a gyermekeket, így stabil alvásritmust alakítunk ki náluk, amely az egészséges életmód egyik alappillére.

  • Éjszakai mód és különböző appok

Szinte minden telefonon található éjszakai mód, amelytől a készülék kijelzőjének fénye melegebb, sárgásabb árnyalatú lesz. Számtalan applikáció is segíthet nekünk abban, hogy digitális készülékeink fénye természetesebb legyen.

  • Szünet

Gyermekünk rendszeresen tartson szünetet a különböző digitális eszközök használata közben. A legegyszerűbb, ha megtanítjuk nekik a 20-as szabályt: 20 percenként legalább 20 másodpercig egy 20 láb (6 méter) messzi tárgyra fókuszáljon, vagy nézzen az égre az ablakon keresztül.

  • Kékfény szűrős szemüveg

Ha gyermekünk egyébként nem szemüveges, abban az esetben is érdemes kékfény szűrős szemüveget készíttetni számára, amely kiszűri a káros sugarakat, így bátran játszhat a gépen vagy nézhet mesét este is. Ahhoz, hogy valóban a gyermeked látásának legmegfelelőbb szemüveget választhasd, mindenképpen kérd ki szakértő véleményét!

Akkor is érdemes a gyerekek látását évente megvizsgáltatni, ha nem szemüvegesek. Már a legkisebbek szeme is rengeteg mesterséges fénynek van kitéve, jobb időben észrevenni, ha változás van a látásukban.

© 2020 Magyar Optikus Ipartestület. Minden jog fenntartva!